Overblog
Editer la page Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
/ / /

Roger Hodgson je uznávaný ako jeden z najnadanejších skladateľov, hudobníkov a textárov našej doby. Ako legendárny hlas Supertrampu a skladateľ mnohých najväčších hitov skupiny, nám dal " Give a little bit", "The Logical Song", "Dreamer", " Take  Long Way Home", "Breakfest in America," "It´s raining again", "School", "Fools Overture" a mnoho ďalších, ktoré sa stali  zvukovou stopou a doprovodom  našich životov. Rogerovu "známku kvality" tvoria  krásne  sebepozorujúce texty v spojení s  optimistickými rezonujúcimi melódiami, ktoré našli cestu do sŕdc a myslí ľudí všetkých kultúr sveta. Jeho piesne pozoruhodne obstáli v skúške času a získali Rogerovi a Supertrampu milovníkov a obdivovateľov po celom svete.


Počas obdobia, kedy Roger viedol kapelu, Supertramp sa stal celosvetovým fenoménom rockovej hudby a do dnešného dňa sa predalo viac ako 60 miliónov albumov. Len v Kanade predaj "Crime of the Century" a "Breakfest in  America" vyniesol diamantovú ocenenie, čo znamená že jeden z pätnástich Kanaďanov vlastní oba albumy. Nesmierne úspešný album "Breakfast in America" hit číslo jedna v krajinách po celom svete , zostal na vrchole rebríčka po celý rok a stal sa jedným z najviac predaných albumov všetkých čias.


Roger sa narodil v Portsmouth v Anglicku. Veľkú časť svojho detstva strávil v internátnej škole, kde sa gitara stala jeho najlepším priateľom. Naučiac sa tri akordy od svojho učiteľa, vo svojich  dvanástich rokoch začal skladať piesne, časom sa pridala hra na klavír, basu, bicie a dokonca aj violončelo, ako  doplnenie jeho hudobných schopností. Bolo to krátko po poslednom školskom roku, keď  zrealizoval svoju  prvú štúdiovú nahrávku, "Mr. Boyd " s doprovodom kapely ktorej členom bol pianista Reg Dwight, dnes známy pod menom Elton John. Krátko potom, čo sa Roger stretol s Rickom Daviesom, zrodilo sa jadro Supertrampu. Ich počiatočná spolupráca upútala pozornosť A & M Records a ich prvý album "Supertramp" bol vydaný v roku 1970.


Po príprave ich druhého albumu "Indelibly Stamped", Roger a Rick začali písať samostatne. Nespoliehali sa viac na textárov. Každý písal svoje vlastné texty, rovnako ako svoju vlastnú hudbu. Ale podobne  ako Lennon / McCartney uvádzali  spoločné autorstvo po celú dobu kariéry Supertrampu. V roku 1974 skupina vydala album "Crime of the Century" s Rogerovou pieseňou  "Dreamer" ktorá sa stala ich prvým hitom a vyniesla album na vrchol hitparád.


Počas nasledujúcich deviatich rokov, nazývaných fanúšikmi  "Zlatými rokmi ", Supertramp vydal štyri štúdiové albumy, absolvoval početné vystúpenia a zožal celosvetový úspech s " Breakfest in America ", ktorého sa  predalo  cez 20 miliónov kópií. Tri Rogerove piesne sa stali hitmi na celom svete  - "Logical Song", "Take Long Way Home" a "Breakfest in America" .


Nasledovali mnohé ocenenia, medzi nimi Ivor Novello Award v roku 1980 od britskej Akadémie hudobníkov a skladateľov.


"Logical Song" bol menovaný za najlepšiu pieseň a to ako hudobne, tak textovo. V tom istom čase bol   "Logical Song" ocenený ako jeden z najviac citovaných textov v školách.


Roger sa rozišiel so skupinou  Supertramp v roku 1983 po albume "Famous Last Words"  a mega rockovom turné. Nasledujúc hlas svojho srdca, rozhodol sa žiť jednoduchý životný štýl v prírode s rodinou a zamerať sa na duchovné hodnoty. Vybudoval si nahrávacie štúdio doma, kde mohol pokračovať vo komponovaní hudby a byť so svojimi deťmi, keď vyrastali. Jeho prvý sólový album " In the Eye of the Storm" vyšiel v roku 1984 a stal sa medzinárodným hitom, predalo cez 2 milióny kópií.


V roku 1987, v tom istom týždni, ako bol vydaný druhý album "Hai, Hai" si Roger po škaredom páde zlomil obe zápästia. Lekári mu povedali, že už nikdy nebude mocť hrať , ale vierou a dlhým obdobím  samoliečby  a fyzikálnej terapie, Roger ukázal že sa mýlili. Po roku a pol hral znovu.


V roku 2000 vydal svoje ďalšie štúdiový album "Open the Door" a v roku 2001, potom, čo mnoho rokov nepodnikol žiadne turné aby vychoval svoje deti, Roger sa pripojil k Ringo Starrovi v jeho All Star Tour.


Je to len od roku 2004, čo Roger s jeho úplne dospelými deťmi pocítil volanie znovu pravidelne cestovať. Legenda je späť a jeho hlas je silnejší ako kedykoľvek inokedy. V súčasnej dobe vystupuje ako na verejných, tak na súkromných koncertoch v rôznych zloženiach - sólo, so sprievodnou kapelou a so symfonickým orchestrom.


V súčasnosti Roger pokračuje v písaní hudby a textov, keď je sám a má viac ako 60 nezrealizovaných skladieb, ktoré chce nahrať, keď príde ten správny čas. Prirovnáva svoj tvorivý proces k umelcovi, ktorý maľuje obraz, nosí ho v srdci, kým ho dotvorí , až potom ho zdieľa s celým svetom. Často čerpá z vlastných životných skúseností. Rogerove  piesne poskytujú osobné posolstvo, týkajúce sa ľudí na celom svete .


"Give a little bit" bola jednou z najobľúbenejších piesní princeznej Diany. V roku 2007 Roger prijal pozvanie princa Williama a Harryho zaspievať ju na koncerte pre Dianu na štadióne Wembley. Ukázalo sa, že bola jedným z vrcholov večera, keď princovia a všetci poslucháči vstali a spoločne spievali na počesť princeznej Diany. Tridsať päť rokov po napísaní tejto klasickej piesne, Roger získal ešte jedno ocenenie za túto pieseň ako jednu z najviac hraných skladieb v roku 2005 ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers)


V roku 2007 získal túto cenu znova za opätovné spracovanie "Breakfest in America." Roger venovala svoj čas a podpis  piesňou  "Give a little bit" aby pomohol získavať finančné prostriedky pre postihnutých Tsunami , Červený kríž, UNICEF, World Vision, Hurricane Katrina efforts a ďalšie prospešné programy.


V roku 2006 Roger vydal svoje vôbec prvé DVD z jedného zo svojich živých sólových koncertov v Kanade. "Take The Long Way Home - Live v Montreale" získala  za krátkych sedem týždňov platinu a stala sa hitom č. 1 vo všetkých Kanadských rebríčkoch a v súčasnosti multi-platinovú a zlatú platňu vo Francúzsku. Obsahuje hity "Dreamer", " Give a little bit", "School", "Breakfest in America", "It´s raining again" (aby sme vymenovali aspoň niektoré), a bonus orchestrálne verziu "Fool´s Overture." Toto DVD je úžasnou pripomienkou hudobného génia Rogera Hodgson a prináša do našich sŕdc a domovov hudbu a spomienky, ktoré sa dotkli toľkých našich životov  v našich srdciach a domovoch.


Zdroj © : Roger Hodgson official website

Partager cette page
Repost0

Prezentace

  • : blog Rogera Hodgsona : český a slovenský Fan club
  • : Blog určen českým a slovenským fanouškům Rogera Hodgsona, legendárního zpěváka, skladatele, textaře, bývalého člena a duse známe britské skupiny Supertramp. Jeho legendarní hlas je rozpoznatelný mezi miliony. Roger Hodgson pokračuje ve velmi úspěšné solové kariéře a jeho světové turné roku nese příznačný název. Breakfast in Amerika.
  • Contact

Hudba

 

Vyhledávání